Ahad, 4 September 2016

Kuih Bulan




Bagi etnis Tionghoa atau masyarakat keturunan rakyat China, kuih bulan tentunya sudah bukan hal yang asing lagi. Kuih Bulan adalah sejenis kuih cina yang sering dimakan sewaktu perayaan Pertengahan Musim Luruh atau perayaan kuih bulan. Dalam tradisi rakyat Cina atau Tionghoa, seluruh keluarga besar akan berkumpul guna menyantap kuih bulan untuk merayakan festival kuih bulan yang jatuh setiap bulan penuh atau bulan purnama. Biasanya anggota keluarga yang terpisah beberapa saat dengan keluarga, akan kembali berkumpul dengan keluarga besarnya. Oleh sebab itu, perayaan kuih bulan ini menjadi hari raya masyarakat Cina kedua terbesar setelah hari raya Imlek.


Menurut hikayat cina, kuih bulan berdasarkan sebuah kisah yang berlaku di Negara China semasa pemerintahan puak Mongol ( Dinasti Yuan ) yang agak tegas dan kejam. Undang- undang yang tidak munasabah dan pelik dikenakan ke atas rakyat cina supaya tidak ada seorang pun yang dapat menggugat kuasa mereka. Oleh sebab itu, rakyat cina dengan dorongan Puak Ming, bersepakat untuk memberontak. Pada suatu malam, semasa bulan sedang mengambang, mereka membuat kuih yang berbentuk bulat beramai-ramai. Di tengah- tengah kuih tersebut diletakkan pesanan yang menerangkan cara untuk memberontak. Usaha ini berjaya dan Kerajaan Mongol berjaya digulingkan. Hingga kini, peristiwa ini dirayakan pada setiap tahun oleh Masyarakat Cina. Dalam perayaan yang dikenali sebagai Perayaan Pertengahan Musim Luruh, kuih bulan dibuat daripada adunan yang manis dan memiliki inti biji buah teratai atau kacang merah atau dengan kuning telur masin di tengahanya. Terdapat juga tradisi yang menyatakan kuih bulan dibuat sebagai persembahan kepada Dewa Dapur. Dewa Dapur yang makan kuih bulan tidak dapat menyampaikan laporan buruk kepada Maharaja Syurga disebabkan mulutnya terkunci oleh kuih bulan yang manis itu.




Kuih bulan biasa adalah dalam bentuk pastri bulat, berukuran kira-kira 10 cm garis pusat dan 3-4 cm tebal. Kuih bulan yang kaya dengan inti yang tebal biasanya diperbuat dari kacang merah atau biji teratai  dikelilingi oleh (2-3 mm) kerak nipis dan mungkin mengandungi kuning telur daripada telur itik masin. Kuih bulan biasanya dimakan dalam sukatan yang kecil disertai dengan teh Cina.




Jenis-jenis Isi Kuih Bulan

1) Pes biji teratai (lian rong).




2) Pes kacang manis (dou sha, sering dilafalkan tau sa di Indonesia)




3) Lima isirong


Jenis-jenis Kue Bulan / Mooncake Style lainnya:

1)Kuih Bulan Jenis Kantonis
Kuih bulan jenis kantonis ini yang paling mendunia, berasal dari provinsi Guangdong, dan di tempat asalnya terdapat lebih dari 200 variasi.



2)Kuih Bulan Jenis Suzhou
Kuih bulan jenis Suzhou bermula dari ribuan tahun lalu, campuran yang royal dari lemak binatang dan gula serta tepung. Model yang ini banyak juga terdapat di Indonesia.



3)Kuih Bulan Jenis Beijing
Kuih bulan jenis Beijing ada 2 variasi, yang satu disebut dengan di qiang, yang lebih mirip dengan kuih bulan jenis Suzhou. Dan satu lagi disebut dengan fan mao, di mana rasanya cenderung lebih flaky.



4)Kuih Bulan Jenis Chaoshan (Tiociu)
Kuih bulan jenis Chaoshan (Tiociu) ini juga flaky tetapi lebih memiliki diameter yang lebih besar daripada kuih bulan jenis kantonis, tetapi lebih tipis. Aroma lemak yang digunakan akan lebih kuat untuk kuih bulan jenis Chaoshan ini.



5)Kuih Bulan Jenis Yunnan
Kuih bulan jenis Yunnan ini rasanya cenderung lebih manis.


Resepi Kuih Bulan~




4 ulasan:

  1. Saya dapat belajar cara membuat kuih bulan.

    BalasPadam
  2. Ibu saya tahu cara membuatnya! Saya dan adik saya suka makan!

    BalasPadam
  3. Bare-baru ini saya telah makan kuih bulan yang diperbuat daripada resipi yang enak

    BalasPadam