Nasi ayam Hainan
Nasiayam Hainan
merupakan makanan kaum Cina yang sering dikaitkan
dengan makanan
Malaysia
atau Singapura, di negara berjiran Thailand, serta wilayah Hainan, China. Nasi ayam Hainan
dinamakan adalah kerana asal-usulnya dalam makanan Hainan dan pengamalannya
oleh populasi orang
Cina seberang laut
bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang
didapati di Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan
Hainan
dan Kantonis ditambah lagi dengan
citarasa pemakanan di Asia
Tenggara.
Nasi ayam Hainan berasal dari China.
nasi ayam hainanDaging ayam disediakan melalui kaedah tradisional Hainan iaitu merebus seluruh seekor ayam dalam pati tulang ayam atau khinzir, mengguna semula air rebusan berbanyak kali dan hanya mengisi semula dengan air jika perlu, segalanya menurut citarasa orang Cina terhadap penghasilan "pati asal". Pati ini tidak digunakan untuk penyediaan nasi, yang sebaliknya melibatkan pati ayam yang dihasilkan khusunya untuk tujuan tersebut, maka hasilnya nasi yang berminyak dan berperisa yang kadang-kadang digelar "nasi minyak". Sesetengah tukang masak membubuh santan kelapa ke dalam nasi, meniru gaya penyediaan nasi lemak.
Orang
Hainan lebih gemar ayam yang matang dan gempal untuk memaksimumkan amaun minyak
yang diekstrak, maka terhasilnya sajian yang lebih kuat rasanya. Lama-kelamaan,
sajian ini mula menerapkan unsur-unsur gaya pemasakan Kantonis seperti
menggunakan ayam yang lebih muda untuk daging yang lebih lembut. Dalam satu
variasi yang lain, ayam dicelup dalam ais setelah dimasak untuk menghasilkan
kulit selicin jeli, iaitu "ayam
putih", berbanding dengan "ayam pati" yang lebih tradisional,
juga dikenali sebagai "ayam panggang". Di Singapura, di mana arus
pemodenan menyukarkan pengekalan dan penyimpanan pati asal jangka masa panjang,
daging dimasak melalui perebusan dalam air berperisa bawang putih dan halia,
kemudian pati yang dihasilkan diguna dalam penyediaan nasi dan juga dalam sup
yang mengiringinya.
Sajian
ini sering dihidangkan beserta sebilangan cecahan, termasuk sos cili dan serbuk halia. Di Hainan juga sering
dihidangkan sos ketiga yang beramuankan sos tiram bercampur dengan bawang
putih, manakala kicap pekat lebih diutamakan
di Malaysia/Singapura. Versi Malaysian/Singapura bagi cili pula lebih pedas,
mencerminkan pengaruh Asia Tenggara, dan boleh juga melibatkan campuran cili
dengan bawang
putih.
Kebanyakan hidangan nasi ayam ini disajikan dengan hirisan timun, iaitu bayangan bagi
citarasa orang Cina yang gemar kepelbagaian untuk sajian yang lebih lengkap.
Nasi
ini adalah masakan khas Tionghoa, yang juga terkenal di beberapa wilayah di
Asia Tenggara seperti Indonesia dan Singapura. Masakan olahan ayam hainan ini lebih
banyak terkenal di Singapura. Tidak ada yang berbeza dari jenis nasi dalam
hidangan ini dengan nasi pada umumnya, yang berbeza adalah pada masa
pengolahannya. Pada masa pengolahannya, nasi ayam hainan diberikan sentuhan air
rebusan daging ayam, sehingga rasa daging ayamnya dapat meresap dengan
menyeluruh. Air rebusan inilah yang kemudian membuat nasi menjadi berbeza
dengan rasa nasi pada umumnya. Cara memasukkan air rebusan ayam ini ke dalam
nasi adalah tradisi memasak khas masyarakat Hainan dari Tiongkok.
Cara masak nasi ayam hainan:
Panaskan 2 sudu besar minyak dari lemak ayam.
Masukkan bawang putih dan halia sehingga naik
bau.
Masukkan beras dan goreng selama 2 minit.
Masukkan minyak sesame dan garam.
Cara masak ayam hainan:
Lumur ayam dengan garam bahagian luar dan
dalamnya.
Masukkan halia dan batang daun bawang ke
dalam ayam.
Letakkan ayam dalam periuk besar. Rendam
dengan air setinggi 1 inci.
Masak hingga air menggelegak.
Lepas tu, perlahankan api selama 30 minit.
Cucuk paha ayam dengan chopstik untuk melihat ayam sudah masak.
Tutup api dan keluarkan ayam.
Rendam ayam dengan air ais agar menjadikan
ayam rangup dan lembut.
Buang halia dan daun bawang.
Lumurkan ayam dengan minyak sesame luar dan
dalam.
Potong beberapa bahagian ayam dan tuang sos
ke atasnya sebelum dihidangkan.
Untuk membuat sos cili, kisar semua bahan sos
sehingga halus
Sangat sedapnya!
BalasPadamSaya telah belajar cara untuk memasak nasi ayam hainan! Jika ada masa lapang, saya akan cuba memasak!
BalasPadamSay suka makan nasi Ayam ini lar
BalasPadamSangat sedap!!!!!!!
BalasPadamI suka makan nasihat ayam hainan larr ~
BalasPadam鸡饭好香😛
BalasPadam